Mantarlar ve Özellikleri
Özellikleri
-Kök, gövde, yaprak gibi organları yoktur.-Sporla çoğalırlar.
-Fotosentez yapamazlar. Heterotrof beslenirler.
-Hücre çeperleri vardır.
-Hücreleri çok çekirdeklidir.
-Nemli ortamlarda yetişirler.
-Doğadaki madde döngüsünde görev alırlar.
-Hareketsiz oluşları, çeper bulundurmaları gibi bazı özellikleriyle bitkilere benzerler.
-4 grupta incelenirler:
1)Maya Mantarları
Örneğin bira mayası. Gerçekleştirdikleri tepkimeler sonucu karbondioksit açığa çıkar, hamurun kabarması ya da bira gibi alkollü içiceklerin oluşumunu sağlarlar.2)Küf Mantarları
Örneğin peynir küfü. antibiyotik üretiminde kullanılır.3)Şapkalı Mantarlar
Besin değerleri çok yüksektir. Bol miktarda protein, vitamin ve mineral madde içerirler. Örneğin kültür mantarları.4)Hastalık Yapıcı Mantarlar
Üzerinde yaşadığı canlıya zarar verirler.Mantarların Önemi ve İnsan Sağlığıyla İlişkisi
*En önmli görevleri canlı artıklarını çürüterek doğaya kazandırmaları, madde döngüsünde görev almalarıdır.*Peynir küfünden önemli bir ilaç olan penisilin elde edilir.Ayrıca mantarlar vitamin ve bazı hormonların üretiminde de kullanılır.
*Bazı mantarlar solunumları sırasında glikozu parçalarken alkol açığa çıkarırlar. bunlar bira ve şarap gibi alkollü içecek yapımında kullanılır.
*Bazı mantarlar hamurun mayalanmasında görev alır ve ekmek yapımında kullanılır.
*Şapkalı mantarların besin değeri çok yüksektir. Bol miktarda protein ve vitamin ile kalsiyum, demir, fosfor, potasyum ve bakır minarelleri içerirler. Ancak doğadaki pek çok türü zehirlidir. Oysa nemli karanlık ortamlarda bolca gübre ve saman karışımında kolaylıkla yetişebilen kültür mantarları zehirli değildir.
KAYNAK: Birey Yayınları
1 yorum:
teşekkürler.
Yorum Gönder