Arkebakteriler ve Özellikleri


a)Yapıları ve Özellikleri


arkebakteriler ve özellikleri1) Arkebakteriler aşırıseverdir. Yani yoğun tuz içeren sıvı ortamda, yüksek ısıda aerob, anaerob ya da fakültatif koşullarda yaşayabilen prokaryot organizmalardır.

2) Hücre duvarlarında peptidoglikan katman bulunmaması ve karakteristik ribozomal RNA baz sırası ile gerçek bakterilerden ayırt edilirler.

3) Arkeler tercih ettikleri habitatlarına göre üç gruba ayrılırlar. Bunlar tuzsevenler(halofiller), metanojenler ve ısısevenlerdir(termofiller). Halofiller aşırı tuzlu ortamlarda yaşar. Metanojenler anaerobik ortamda yaşarlar ve metan üretirler. Bunlar tortu tabakalarında ve hayvanların bağısaklarında bulunur. Çoğu metanojik bakteri geviş getiren hayvanların, insanların ve termitlerin sindirim sisteminde bulunur.

4) Işık mükroskobuyla gözlenemezler.

b)Önemi ve İnsan Sağlığıyla İlişkisi

Arkeler genelde diğer organizmalar için zararsızdır ve hastalık etmeni olarak bilineni yoktur. Son yıllarda arkelerin zarları lipozom sentezinde kullanmaya başlanmıştır. Lipozomlar yapay yağ mikrokesecikleri olarak ilaç ve aşıların ağızdan uygulanmasında kullanılmaktadırlar. Böylece kullanılan madde vücudun savunma sisteminin daha yüksek düzeyde alarma geçmesini sağlamakta ve bu sayede hastalıklarla daha etkin savaş verilebilmektedir.

7 yorum:

Adsız dedi ki...

yardımcı olamadınız

Adsız dedi ki...

Teşekkürler

Adsız dedi ki...

tşkkrlr çok yardımcı oldunuz...

Adsız dedi ki...

lütfen her zaman yardım edin...

Adsız dedi ki...

çok kısa olmuş :///

Adsız dedi ki...

supppppper

Adsız dedi ki...

Arkebakterilerin sınıflandırma örneği varmı ??

Yorum Gönder