Nasıl Verimli Ders Çalışılır ?


Kimileri saatlerce çalışır, kimileri ise birkaç dakika. Fakat sonuç aynıdır. Nedir bu işin sırrı peki ?

Ders çalışmak, hiçbir öğrencinin eğlenerek yaptığı bir iş değildir. Öncelikle kendinizi diğer öğrencilerden farklı yorumalamayın. "Ben ders çalışmayı sevmiyorum", "Ders beni sıkıyor" gibi tabirler herkes için geçerlidir.

Öncelikle ders çalışabilmek için sağlam bir kafa olmalı, aklınızın başka bir yerde olmaması gerekiyor. Ayrıca yorgun birininde çalıştığı ders çok verimli olmaz. Konu tekrarlarınızı, testler ile yapın. Eve geldiğinizde o gün öğrendiğiniz konuyu tekrar çalışmak yerine, öğrendiğiniz konunun testini çözün. Yapamadığınız sorular, sizin anlamadığınız yerlerdir. Yaptıklarınızı ise tekrar okumaya gerek yoktur. Bu size zamandan tasarruf sağlar.

Kesinlikle saatlerce başınızı kitaba gömmeyin. 4-5 saat ders çalıştığını iddaa eden biri kesinlikle yalan söylüyordur. Çalışsa dahi bu sürenin tamamından verim alamaz. Ki bu kadar çalışan bir kişi zor öğreniyor demektir ve sorunludur.
Siz konuyu kavrayana kadar çalışın. Kendinizi bir sınır koymayın. Belki o günki konu 10 dakikalık birşeydir. Belki ertesi günki konu 1 saatlik birşey...

Kendinize yazılılar hazırlayın. En zor soruları sorun kendinize veya her soruyu. Elinize bir boş kağıt alın ve kitabınızdan çalışmanız gereken konuyu açın. Konunun her cümlesinden birer soru çıkartın. O soruların hepsini cevaplayabilirseniz kavramıştırsınız.

Örnek:

Canlılardaki yapım ve yıkım reaksiyonlarının tamamına metabolizma denir.
Metabolizma olayları enzimler yardımıyla yürütülür. Bu reaksiyonlar yapım olayları özümleme (anabolizma), yıkım olaylarına ise yadımlama (katabolizma)olarak ikiye ayrılır.

Bu parafrafın sorularını çıkartalım.

1) Metabolizma nedir ?
2) Metabolizma kaça ayrılır ? Bölümleri nelerdir ?
3) Metabolizma olayları nasıl yürütülür ?

gibi...

Bu konu hakkındaki ikinci yazımız çok yakında gelecektir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder